С напредване на технологиите и колелото придоби съвсем различен съвременен вид. Прилагането на модерна батерия дава възможност да се изминат големи разстояния само с едно зареждане. Можете да преодолеете до 250км без усилие, при това евтино и в комфортният дизайн на съвременното електрическо колело. Напълно екологично средство за придвижване по всякакви терени, електрическото колело дава възможност на всеки да замени автомобилът си с което няма да чака в задръствания, нама да се чуди къде да паркира и най важното ще изпита едно по-различно удоволствие при придвижването от едно място на друго.Освен това използвайки електрическото колело за туризъм ще можете да посетите още повече приказни и достъпни за колелото места.
Електрическото колело на практика е стандартно такова с добавен електрически мотор, задвижван от батерия. За нейното зареждане се грижи специално зарядно устройство. Необходимо е само редовно да зареждате батерията и да носите зарядното със себе си при по дълги преходи. Вече има и модели със соларно зареждане на батерията, безценна функция при липса на 220V захранване. Най-хубавото е, че можете да ползвате и класическото задвижване с педали. Това прави електрическия велосипед уникално средство за придвижване.
Производителите на електрически велосипеди предлагат всички видове велосипеди - градски, планински байкове, за крос-кънтри и за спускане, шосейни велосипеди, фетбайкове и др.